Αναζήτηση

Music

Translate

VISIT MY NEW BLOG COCO IS PLANNING TO LEARN EVERYTHING ABOUT PLANNING AND PLANNERS!

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Oscars: Όσα δεν γνωρίζαμε και ένα μεγάλο flash back

oscar
Η βραδιά των Όσκαρς πέρασε και εμείς αναπολούμε τις μεγάλες στιγμές και όσα αστεία έγιναν. Μπορώ να πω πως δεν ήταν σαν τις άλλες χρονιές. Ούτε πολλά απρόοπτα είχε, ούτε εμφανίσεις που να κάνουν μπαμ!, ούτε κάτι που θα συζητιόταν για μέρες ( με λίγα λόγια φέρτε την DeGeneres πίσω). Αναπολώντας το παρελθόν κάνουμε ένα flash back στα όσα συνέβησαν και άφησαν ιστορία

Από το Joytv.gr - Επιμέλεια Μαριλίνα Μπακούρη
Πριν όμως ξεκινήσουμε, αξίζει να αναφέρουμε μερικά ενδιαφέροντα trivia στοιχεία, άγνωστα στο ευρύ κοινό.
*Αν και δεν υπάρχει επίσημη εκδοχή που να το επιβεβαιώνει, λέγεται πως τα Όσκαρ πήραν το όνομά τους από μια βιβλιοθηκονόμο της Ακαδημίας η οποία υποστήριζε πως το γνωστό σε όλους αγαλματίδιο ήταν φτυστός ο θείος της, ο Όσκαρ. Μια άλλη εκδοχή θέλει την Betty Davis να ονομάζει έτσι το αγαλματίδιο από τον πρώην άντρα της Harmon Oscar Nelson, Jr.
*Μέχρι και τη σημερινή τελετή έχουν απονεμηθεί 2.809 αγαλματίδια, αν και τυπικά δεν πέρασαν ποτέ στην «ιδιοκτησία» των νικητών. Αντίθετα οι νικητές των Όσκαρ δεν μπορούν να πουλήσουν το αγαλματίδιο τους αν δεν το επιστρέψουν πρώτα πίσω στην Ακαδημία για ένα δολάριο.
*Τα πρώτα Oscars απονεμήθηκαν στις 26 Μαΐου 1929, σε ένα δείπνο στο Ξενοδοχείο Roosevelt του Hollywood με 270 περίπου άτομα παρόντα. Δεκαπέντε αγαλματίδια απονεμήθηκαν εκείνη τη μέρα, ενώ η τελετή διήρκεσε μόλις 15 λεπτά.
*Ο Walt Disney κατέχει το ρεκόρ με τα  περισσότερα βραβεία στην ιστορία του θεσμού (26 από τα οποία 22 είναι για ταινίες του, 4 ακόμη τιμητικά, ενώ υπήρξε υποψήφιος 54 φορές).
*Η Meryl Streep κατέχει τις περισσότερες (18) υποψηφιότητες γυναίκας ηθοποιού μέχρι σήμερα,ενώ από αυτές έχει κερδίσει 3, ερχόμενη δεύτερη παρά ένα αγαλματίδιο, μετά την Katharine Hepburn. Κι όμως, παρ’ ότι η εμβληματική και σε όλα της αντισυμβατική ηθοποιός έχει βραβευτεί 4 φορές με Όσκαρ Γυναικείου ρόλου, δεν έκανε ποτέ τον κόπο να παραλάβει κανένα από τα αγαλματίδια που κέρδισε.
*Μόνο τρεις ταινίες στην ιστορία της Ακαδημίας έχουν καταφέρει να σαρώσουν τα επωνομαζόμενα «πέντε μεγάλα» βραβεία (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’ Αντρικού, Α’ Γυναικείου):Το «Συνέβη μία Νύχτα» (1934) η «Φωλιά του Κούκου και η «Η Σιωπή των Αμνών» (1991).
Οι πιο αξέχαστες στιγμές στην ιστορία των Oscars:
1939 Όσκαρ μινιατούρες: Τιμητικό Όσκαρ για τον Walt Disney και την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων, τη «Χιονάτη και τους Εφτά Νάνους». Το αγαλματίδιο που του απένειμε η Shirley Temple συνοδευόταν επτά μινιατούρες (για τους νάνους).
1942 Ο Ατέλειωτος Λόγος: Όταν κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού για τη ερμηνεία της στο «Κυρία Μίνιβερ», η Γκριρ Γκάρσον έβγαλε τον πιο μακροσκελή λόγο στην ιστορία των Οσκαρ (διάρκειας πέντε λεπτών και 30 δευτερολέπτων), γεγονός που ανάγκασε την Ακαδημία να βάλει έκτοτε χρονικό όριο στους ευχαριστήριους λόγους.
1964 Το πρώτο έγχρωμο Όσκαρ: Ο θρυλικός ηθοποιός Σίντνεϊ Πουατιέ έγραψε ιστορία ως ο πρώτος έγχρωμος ηθοποιός που κέρδιζε το Οσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία «Kάτω από το Βλέμμα του Θεού».
1968 Ο λακωνικός κύριος Χίτσκοκ: Στα πάνω από 40 χρόνια που ο ‘μετρ του σασπένς’ Alfred Hitchcock ήταν ζωντανός και ενεργός υποψήφιος, μόνο 5 φορές έφτασε στην τελική πεντάδα σκηνοθεσίας και τελικά το μόνο που έλαβε από την Ακαδημία ήταν ένα τιμητικό βραβείο το 1968 .Με την ορχήστρα να παίζει τη μουσική από την τηλεοπτική σειρά «Alfred Hitchcock presents», παραλαμβάνει το αγαλματίδιο, πλησιάζει το μικρόφωνο και εκφωνεί τον πιο σύντομο λόγο στην ιστορία των Όσκαρ: «Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ… πραγματικά».
1972 Θα φανεί στο χειροκρότημαΟ Charlie Chaplin, ο οποίος είχε εκδιωχθεί στο παρελθόν από την Αμερική για τις κομμουνιστικές του πεποιθήσεις, ανεβαίνει στη σκηνή των Όσκαρ για να πάρει βραβείο για τη συνολική προσφορά του στην 7η τέχνη. Και μόνο στο άκουσμα του ονόματός του και την εμφάνισή του στη σκηνή, δημιουργεί ένα 12λεπτο κύμα ενθουσιωδών χειροκροτημάτων,για την ακρίβεια το μεγαλύτερο στην ιστορία του θεσμού. Εμφανώς συγκινημένος και εν μέσω επευφημιών καταφέρνει να ψελλίσει «…οι λέξεις είναι τόσο αδύναμες…».
1973 Η ιαχή πολέμου του Marlon Brando:Ο θρύλος του κινηματογράφου,Marlon Brando κατακτά το Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο Νονός» αλλά αρνείται να παραβρεθεί στην τελετή. Αντ’ αυτού στο podium εμφανίζεται μια νεαρή ιθαγενής Αμερικάνα η οποία συστήνεται ως Sacheen Μικρό Φτερό της φυλής των Απάτσι που εκ μέρους του Μπράντο, αρνείται να πάρει το βραβείο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποία η βιομηχανία του θεάματος παρουσιάζει τους Ινδιάνους.
1973 Η πιο νεαρή νικήτρια: Η Tatum O’Neal κέρδισε το Όσκαρ Β” Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Paper Moon» σε ηλικία μόλις 10 ετών.
1974 Η Katharine  δίνει, δεν παίρνει Όσκαρ: Η Katharine Hepburn όπως αναφέραμε νωρίτερα δεν παραβρέθηκε σε καμία από τις βραβεύσεις της από την Ακαδημία. Αντίθετα εκείνη τη χρονιά κάνει τη μοναδική της εμφάνιση για να δώσει το τιμητικό Όσκαρ στον αγαπημένο της παραγωγό Λόρενς Βέινγκαρτεν.
1974 Γυμνοί επί σκηνής: Κατά τη διάρκεια των 46ων Όσκαρ ένας γυμνός άνδρας, άρχισε να τρέχει πάνω στη σκηνή, κάνοντας το σήμα της ειρήνης με το χέρι του πίσω από τον έκπληκτο οικοδεσπότη David Niven, ο οποίος ήταν έτοιμος να ανακοινώσει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Αργότερα μαθεύτηκε πως ο γυμνός άντρας ήταν ο καλλιτέχνης, ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και φωτογράφος, Ρόμπερτ Όπελ.
1976 Οταν Ο Ροκι Συναντησε Τον Αλι: Ο θρύλος του μποξ Μοχάμετ Αλι προκάλεσε έκπληξη όταν ανέβηκε στη σκηνή την ώρα που ο σταρ του Ρόκι Σιλβέστερ Σταλόνε παρουσιάζε το Οσκαρ Β Γυναικείου Ρόλου στην 49η διοργάνωση. Ο συνδυασμός ενός πραγματικού μποξέρ με έναν μποξέρ της «μεγάλης οθόνης» έγραψε ιστορία.
1985 «Πραγματικά σας αρέσω»: Ίσως μια από τις πιο «άβολες» δηλώσεις στην ιστορία των Όσκαρ. Η Σάλι Φιλντ έχει μόλις κερδίσει το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας της για τον πρώτο γυναικείο ρόλο, και ο ενθουσιώδης ευχαριστήριος λόγος της μένει στην ιστορία για την ατάκα «σας αρέσω, πραγματικά σας αρέσω!»
1986 Το τραγικότερο στυλιστικό λάθος: Η διάσημη τραγουδίστρια Cher κάνει μια αμφιλεγόμενη εμφάνιση, που της χάρισε μια τιμητική θέση στη λίστα με τα χειρότερα φορέματα που έχουν φωτογραφηθεί ποτέ πάνω στο κόκκινο χαλί, ξεπερνώντας ακόμη και τον «εκκεντρικό» λευκό κύκνο που ντύθηκε η Bjork μερικά χρόνια αργότερα(2001).
1992 Πους απς με το ένα χέρι, στα 70: Ο 72χρονος Τζακ Πάλανς έχει μόλις κερδίσει το Οσκαρ β” αντρικού ρόλου για την ταινία «Τι έκανες μπαμπά στην άγρια Δύση;» (1992) και το πανηγυρίζει εκφωνώντας μία από τις πιο αστείες ομιλίες στα χρονικά του θεσμού και κάνοντας πους απς με το ένα χέρι στη σκηνή, προκαλώντας κυριολεκτικά παραλήρημα στο κοινό.
1997 Νέοι και ωραίοι: Οι Ben Affleck και Matt Damon είναι νέοι, ανερχόμενοι ηθοποιοί και κερδίζουν το Όσκαρ για συγγραφή σεναρίου. για την ταινία «Good Will Hunting».
1997 Ο Ρομπέρτο Μπενίνι, όπως μόνο ένας Ιταλός ξέρει: Όταν η Σοφία Λόρεν ανακοίνωσε τη βράβευσή του με το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας για το «Η ζωή είναι ωραία», όχι μόνο σηκώθηκε όρθιος στην καρέκλα του, αλλά άρχισε να πηδάει από πλάτη σε πλάτη (ευτυχώς μόνο καρέκλας και όχι θαμώνων) μέχρι να φτάσει στη σκηνή. Έναν χρόνο αργότερα, ο Billy Crystal τον υποδέχεται στη σκηνή κρατώντας ένα δίχτυ για να τον μαζέψει σε περίπτωση που… υπερενθουσιαστεί πάλι!
1998 Ο Τζέιμς Κάμερον, βασιλιάς: Ο ενθουσιασμός τους σκηνοθέτη του Τιτανικού για την επιτυχία της ταινίας (11 βραβεία) δεν μπορεί να κρυφτεί. Την ώρα που παραλαμβάνει το βραβείο ανακαλεί τη διάσημη ατάκα του πρωταγωνιστή της ταινίας του, Τζακ, λέγοντας με ενθουσιασμό: «Μαμά, μπαμπά, δεν υπάρχει τρόπος να εκφράσω αυτό που νιώθω αυτή τη στιγμή. Το μόνο που μπορώ να πω είναι… είμαι ο βασιλιάς του κόσμου!»
1999 H δυσάρεστη έκπληξη: Είναι φορές που πολλοί έχουν αμφισβητήσει τις επιλογές της Ακαδημίας και αυτή της 71ης διοργάνωσης ίσως ήταν η μεγαλύτερη, όταν «Ο Ερωτευμένος Σαίξπηρ» θριάμβευσε έναντι του επικού «Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας.
2000  Το πιο awkward φιλί: Πριν ακόμη γίνει πρέσβειρα, μητέρα και σύζυγος, η Angelina Jolie ήταν ένα ατίθασο σέξι κι επικίνδυνα άγριο κορίτσι που φορούσε φιαλίδια με αίμα στον λαιμό της κι έκανε άγρια πράγματα παρέα με τον Billy Bob Thornton. Στο άκουσμα το ονόματός της για το Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου στο Girl Interrypted» , μοιράζεται ένα τρυφερό (και ιδιαίτερα awkward) φιλί στο στόμα με τον αδερφό της James Haven, ενώ στον ευχαριστήριο λόγο της αναφωνεί: «Είμαι τόσο ερωτευμένη με τον αδερφό μου αυτή τη στιγμή!».
2002 Ο Woody Allen για την Νέα Υόρκη: Μία φορά μόνο έχει εμφανιστεί ο Woody Allen στα συγκεκριμένα βραβεία. Αφορμή είχε σταθεί το τραγικό γεγονός της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και για αυτό ο ίδιος θεώρησε σημαντικό να παραβρεθεί μόνο και μόνο για να ζητήσει από τους παραγωγούς συναδέλφους του να συνεχίζουν να γυρίζουν ταινίες στην Νέα Υόρκη.
2002  Mια ακόμη έγχρωμη πρωτιά: Η Halle Berry ξέσπασε σε κλάματα με την βράβευσή της με Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το Monster’s Ball, όπου γίνεται η πρώτη Αφροαμερικάνα που κερδίζει Όσκαρ για πρωταγωνιστικό ρόλο.
2003  Το καυτό φιλί του Adrien Brody στην  Halle Berry : Ο ηθοποιός είναι τόσο χαρούμενος στην βράβευσή του για την ερμηνεία του στον «Πιανίστα» του Roman Polanski που δίνει ένα παθιασμένο φιλί στην έκπληκτη παρουσιάστρια. Παρεμπιπτόντως, ήταν και ο νεαρότερος ηθοποιός που κέρδισε βραβείο Α” Ανδρικού Ρόλου.
2003 «Ντροπή σας κύριε Μπους!»: Ο Μάικλ Μουρ κερδίζει το Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ με τον «Ακήρυχτο πόλεμο». Μετά τις ευχαριστίες και πριν προλάβει να τον κόψει η μουσική, δίνει τη δική του αποδοκιμαστική άποψη για τον πόλεμο επαναλαμβάνοντας 2 φορές «Ντροπή σας κύριε Μπους!». Κάποιοι τον αποδοκιμάζουν, άλλοι παρακολουθούν αμήχανα, και κάποιοι άλλοι -όπως ο Μάρτιν Σκορτσέζε- τον χειροκροτούν θερμά.
2003 Ο «Βασιλιάς» επιστρέφει και… σαρώνει: Το τελευταίο επεισόδια της φημισμένης τριλογίας του Άρχοντα των Δακτυλιδιών του Πίτερ Τζάκσον, «Η Επιστροφή του Βασιλιά» σάρωσε 11 βραβεία κατά την 76η διοργάνωση. Το ρεκόρ πριν από αυτόν κατείχαν ο «Τιτανικός» και το «Μπεν Χουρ».
2007 Ένα βραβείο που άργησε (πολύ):  Το βραβείο του Καλύτερου Σκηνοθέτη δεν είχε δοθεί ποτέ στον Σκορσέζε, παρ’ ότι είχε προταθεί ουκ ολίγες φορές. Όταν το όνομά ακούστηκε για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία «Ο Πληροφοριοδότης» δεν μπορούσε να το πιστέψει.«Μπορείτε σας παρακαλώ να ξανατσεκάρετε τον φάκελο;», είπε την ώρα που λάμβανε τον χρυσό αγαλματίδιο από τους Στίβεν Σπίλμπεργκ, Τζον Λούκας και Φρανσις Φορντ Κόπολλα.
2010 Γυναικεία υπόθεση: Η Kathryn Bigelow κερδίζει το Όσκαρ σκηνοθεσίας, για την ταινία «Hurt Locker» και ανακηρύσσεται η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κατακτήσει αυτόν τον τίτλο μέχρι σήμερα.
2009 Heath, ζεις: Συγκινητική στιγμή για την τιμητική μετά θάνατον βράβευση του Heath Ledger για το ρόλο του ως Joker στην ταινία The Dark Knight στην 81η τελετή. Ο ίδιος μπορεί να μην ήταν εκεί να το παραλάβει, όμως ήταν η οικογένειά του και η ατμόσφαιρά ήταν αρκετά φορτισμένη.
2012 H Jennifer Lawrence κάνει… βουτιά στην καρδιά μας: Η λαμπερή ηθοποιός έκανε την πιο θεαματική (και για πολλούς πιο ντελικάτη) τούμπα στα σκαλιά καθώς ανέβαινε να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο που της χάρισε η ερμηνεία της στην ‘Silver Linings Playbook’.
2014 The selfie that broke the interent: Μετά το ντελίβερι πίτσας και τα τρελά αστεία της Ellen DeGeneres  επί σκηνής, ήρθε και η επική selfie που κυριολεκτικά… γονάτισε το ίντερνετ από τον κατακλυσμό likes και retweets.
Όσκαρ αλά ελληνικά: Μπορεί οι ελληνικές παρουσίες να μην είναι και τόσο ηχηρές στην πολύχρονη πορεία του θεσμού όμως μερικές από αυτές πραγματικά ξεχώρισαν: Το 1943 όταν η Κατίνα Παξινού κέρδισε το Οσκαρ β” γυναικείου ρόλου, στο «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», το 1960 όταν ο Μάνος Χατζιδάκις κέρδισε το Όσκαρ τραγουδιού για «Τα παιδιά του Πειραιά», από την ταινία του Ζυλ Ντασσέν «Ποτέ την Κυριακή» αλλά και το 1969 όταν Κώστας Γαβράς πήρε το Όσκαρ ξένης ταινίας με το «Ζ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου