Αναζήτηση

Music

Translate

VISIT MY NEW BLOG COCO IS PLANNING TO LEARN EVERYTHING ABOUT PLANNING AND PLANNERS!

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Oscars 2015: Όλα όσα έγιναν, τα περίεργα και οι μεγάλοι νικητές

oscars
Όπως όλοι περιμέναμε, η τελετή απονομής βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ,παρά τα 87 της χρόνια δεν έχει χάσει στο ελάχιστο τη λάμψη και την αίγλη της. Από τιςεκθαμβωτικές παρουσίες στο κόκκινο χαλί μέχρι την εντυπωσιακή τελετή, τα φετινά Όσκαρ όχι μόνο δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν εκείνα των προηγούμενων χρόνων, αλλά αντίθετα διέφεραν σε ένα βασικό χαρακτηριστικό: παρ’ ότι κάποια αγαλματίδια ήδη ξέραμε πως είχαν «κλειδώσει» a priori, τοcine-derby μας καθήλωσε στη θέση μας μέχρι νωρίς τα ξημερώματα, όπου και ολοκληρώθηκε η τελετή με μεγάλο νικητή της βραδιάς να αναδεικνύεται η ταινία του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, Birdman.
Από την (σχεδόν) γυμνή, κυριολεκτικά και μεταφορικά εμφάνιση του Neil Patrick Harris στη σκηνή , του φετινού απογοητευτικά «χλιαρού» οικοδεσπότη των βραβείων, το αγαλματίδιο της Oprah φτιαγμένο από… Lego και την εντυπωσιακή, νοσταλγική (και παραδόξως καθόλου εκκεντρική) εμφάνιση της Lady Gaga επί σκηνής, η βραδιά τα είχε όλα!
Oscars 2015
Ας δούμε όμως αναλυτικά τα όσα συνέβησαν αυτή τη μαγική βραδιά:
Η πρώτη απονομή έγινε δια χειρός Lupita Nyong’o για το βραβείο B αντρικού ρόλου, τον οποίο κέρδισε ο Τζ. Κ Σίμονς για την ταινία Whiplash (Χωρίς Μέτρο). Μετά τις γνωστές ευχαριστίες, ο Σίμονς έκανε μια από τις πιο αυθεντικές και πιο συγκινητικές δηλώσεις, λέγοντας πως, «Αν είστε τυχεροί, και έχετε δύο γονείς εν ζωή, πάρτε τους ένα τηλέφωνο. Μην στέλνετε μήνυμα, ή mail, απλώς πάρτε τους ένα τηλέφωνο. Πείτε τους πόσο πολύ τους αγαπάτε και αφιερώστε τους χρόνο να ακούσετε όσα έχουν να σας πουν».
Το Όσκαρ Καλύτερων κουστουμιών απονεμήθηκε στην Μιλένα Κανονέρο , για την ταινία Ξενοδοχείο Grand Budapest, ενώ το Όσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ δόθηκε στους Φράνσις Χάνον και Μαρκ Κούλιερ (για την ίδια ταινία).
Πρώτο μεγάλο… cine-πλατίσκαλο, το βραβείο για Καλύτερο Ξενόγλωσσο Φιλμ, το οποίο κατέκτησε η Πολωνική ταινία δια χειρός Παβλικόφσκι, Ida. Αξίζει να σημειώσουμε πως το “Ida” είναι η πρώτη ασπρόμαυρη ταινία που κέρδισε αυτό το βραβείο, μετά το “Closely Watched Trains” του 1967. Βέβαια, την ώρα που ο σκηνοθέτης ήταν στο pondium, αγνόησε επιδεικτικά τη μουσική που τον προέτρεπε (διακριτικά) να συντομεύει και ευχαρίστησε… όλο τον κόσμο.
Το βραβείο για Καλύτερη Ταινία μικρού μήκους δόθηκε στο «The Phone Call» ενώ το Όσκαρ γιαΝτοκιμαντέρ μικρού μήκους απονεμήθηκε στο «Crisis Hotline: Veterans Press 1». Το συγκεκριμένο short film ακολουθεί την ιστορία ανθρώπων που απαντούν σε μια συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή για βετεράνους του αμερικάνικου στρατού οι οποίοι αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα. Η σκηνοθέτης του, Ελεν Γκούζεμπεργκ Κεντ, αναφέρει ότι 20% όλων των αυτοκτονιών στην Αμερική κάθε χρόνο είναι από βετεράνους.
Μετά από μερικά ενδιαφέροντα στιγμιότυπα στα οποία παίρνουμε μια γεύση country μουσικής από τον Τιμ ΜακΓκρο που θα τραγουδήσει το «I’m Not Gonna Miss you» (από το ντοκιμαντέρ Glen Campbell… I’ll be me), βλέπουμε μια ειλικρινά κατενθουσιασμένη Oprah να κρατά ένα αγαλματίδιο από…Lego και τους κοιλιακούς του Νιλ Πάτρικ Χάρις, ο οποίος σε μια ευθεία (χιουμοριστική αν και κάπως άχαρη) αναφορά στην χαρακτηριστική σκηνή από την ταινία Birdman, εμφανίζεται στη σκηνή φορώντας μόνο ένα λευκό σλιπ, έρχεται το δεύτερο Όσκαρ για την ταινία Whiplash και είναι εκείνο του Καλύτερου Ηχητικού Μιξάζ, ενώ το βραβείο Καλύτερου Ηχητικού Μοντάζ δίνεται στους Αλαν Ρόμπερτ Μάρεϊ και Μπαντ Ασμαν για το «American Sniper».
Σειρά έχει το Οσκαρ Β” Γυναικείου Ρόλου το οποίο απονέμεται, όπως ήταν αναμενόμενο στηνPatricia Arquette για το «Βoyhood» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Η Αρκέτ ανεβαίνει στη σκηνή λίγο λαχανιασμένη, φορώντας τα γυαλιά πρεσβυωπίας της, ευχαριστεί την οικογένεια του Boyhood,την αληθινή της οικογένεια, τους οικολόγους και… όλες τις γυναίκες που γέννησαν όλους τους φορολογούμενους πολίτες του κόσμου, ζητώντας μισθολογική ισότητα για τις γυναίκες της Αμερικής.Αποθεώνεται από το κοινό!
Παρά τις μεγάλες του βλέψεις, το Interstellar φαίνεται πως θα πάει σπίτι κρατώντας μονάχα ένα αγαλματίδιο, αυτό των Οπτικών Εφέ, το οποίο απονέμεται στους Πολ Φράνκλιν, Αντριου Λόκλεϊ, Ιαν Χάντερ και Σκοτ Φίσερ . Αξίζει να πούμε πως ο Φράνκλιν κι ο Λόκλεϊ έχουν κερδίσει άλλο ένα Όσκαρ για το «Inception». Κρίμα πάντως που η φιλόδοξη ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν δεν αναγνωρίστηκε αρκετά στα φετινά Όσκαρ.
Το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων απονέμεται στο Feast, των Πάτρικ Οσμπορν και Κριστίνα Ριντ.Το φιλμάκι της Disney παιζόταν στις αίθουσες πριν από το «Big Hero 6»την ταινία που στη συνέχεια θα γυρίσει σπίτι κρατώντας το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων για φέτος.
Το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας δόθηκε στον Μεξικανό μάγο της εικόνας και ήδη βραβευμένο παλαιότερα, Εμάνουελ Λουμπέσκι, ο οποίος θεωρείται από τους καλύτερους φωτογράφους της εποχής μας, για την ταινία Birdman. Το τρίτο Όσκαρ μέχρι στιγμής για την ταινία Whiplash είναι αυτό του Καλύτερου Μοντάζ που δόθηκε στον Τομ Κρος.Όσκαρ για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ κατέκτησε το Citizen 4 των Λόρα Πόιτρες, Ματίλντ Μπονφουά και Ντερκ Βιλούτσκι, ενώ το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού απονέμεται στο κομμάτι Glory από το soundtrack της ταινίας Selma.
Λίγο μετά το διαφημιστικό διάλειμμα, βλέπουμε στην σκηνή την Lady Gaga  με μια ρομαντική τουαλέτα να τραγουδά τις μελωδίες της Τζούλι Αντριους σε ένα Μουσικό μέντλεϊ από τη «Μελωδία της Ευτυχίας»με αφορμή την επέτειο των 50 ετών της ταινίας. Χωρίς ανατροπές, χωρίς κραυγαλέα απρόοπτα (αυτό κι αν ήταν απρόοπτο απ’ τη βασίλισσα του queer). Κι όμως ήταν τόσο σεμνή, τόσο κλασσική και κυρίως, τόσο όμορφη!
Η Τζούλι Αντριους ανεβαίνει στη σκηνή, φανερά συγκινημένη για να παρουσιάσει το Οσκαρ Μουσικής, αγκαλιάζεται με τη Lady Gaga, όλοι χειροκροτούν όρθιοι,η αίθουσα πλημμυρίζει συγκίνηση. Το βραβείο απονέμεται, δικαίως, στον ελληνικής καταγωγής Αλεξάντρ Ντεσπλά για το soundtrack της ταινίας Ξενοδοχείο Grand Budapest. Αυτή ήταν η 8η υποψηφιότητα για τον Ντεσπλά, ενώ στην ίδα απονομή ήταν υποψήφιος και για το soundtrack του «Imitation Game». Ευχαριστεί τον Γουες Αντερσον,τους συνεργάτες του και… την Ελληνίδα μαμά του!
Στη σκηνή ο Έντι Μέρφι για να παρουσιάσει το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, το οποίο δίνεται στους Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, Νίκολας Τζιακομπόνε, Αλεξάντερ Ντινελάρις, Αρμάντο Μπο για το «Birdman» (αρκετοί απόρησαν που δεν δώθηκε στο Boyhood), ενώ λίγο αργότερα στη σκηνή ανεβαίνει η Oprah για να απονείμει το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου στον Γκρέιαμ Μουρ για την ταινία «Το Παιχνίδι της Μίμησης» (Immitation Game).
Πρώτο μεγάλο βραβείο είναι αυτό της Σκηνοθεσίας που απονέμεται στον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου για το «Birdman«, ο οποίος στον ευχαριστήριο λόγο του, αποκαλύπτει πως ειδικά για την βραδιά, φόρεσε το αυθεντικό λευκό σοβρακάκι του Μάικλ Κίτον από την ταινία…για γούρι!
Το Οσκαρ Α” Ανδρικού Ρόλου δίνεται, όπως όλοι περιμέναμε, στον 33χρονο Βρετανό Εντι Ρέντμεϊνγια τη εξαιρετική ερμηνεία του ως Στίβεν Χόκινς στην «Θεωρία των Πάντων», ο οποίος αφιερώνει το βραβείο σε όλους τους ασθενείς του ALS και στην οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ και τον ίδιο, στη Φελίσιτι Τζόουνς, στον σκηνοθέτη Τζέιμς Μαρς, στη δική του οικογένεια και τη γυναίκα του. Είναι ενθουσιασμένος και αξιολάτρευτος.Στην σκηνή ανέβηκε ο Μάθιου Μακόναχεϊ  («alright») για να απονείμει το Όσκαρ Πρώτου Γυναικείου ρόλου. Ένα ακόμη αναμενόμενο βραβείο, αφού όλοι ξέραμε πως είχε «κλειδώσει» από καιρό στην στην Τζούλιαν Μουρ για το ρόλο της στην ταινία «Still Alice».
Και ναι, το βραβείο-ντέρμπι που ήρθε να κλείσει τη μαγική βραδιά: το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας πάει στην ταινία Birdman, η οποία και στέφεται ο μεγάλος νικητής της φετινής οσκαρικής απονομής (με 3 χρυσά αγαλματίδια), αφήνοντας πίσω του τον μεγάλο αδικημένο της σημερινής βραδιάς, το Boyhood.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου