Αναζήτηση

Music

Translate

VISIT MY NEW BLOG COCO IS PLANNING TO LEARN EVERYTHING ABOUT PLANNING AND PLANNERS!

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Αποφάσισες να νηστέψεις 40 μέρες; Διάβασε πώς να το κάνεις σωστά



Μπορεί τα γαλακτοκομικά, το κρέας, το ψάρι και πουλερικά βγαίνουν από τη διατροφή μας αυτή την περίοδο, ωστόσο πλήθος άλλων έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό με πολλές διαφορετικές γεύσεις αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα «καλά» λιπαρά έχουν τη τιμητική τους εκτοπίζοντας τα κορεσμένα «κακά» λιπαρά του κρέατος και των full-fat γαλακτοκομικών προϊόντων.
Τη θέση του κρέατος έρχονται να πάρουν αυτήν την περίοδο τα θαλασσινά που αποτελούν την κύρια πηγή πρωτεΐνης αυτό το διάστημα. Οι γαρίδες είναι ιδιαίτερα καλή πηγή βιταμίνης Ε, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Όσο για τα υπόλοιπα μαλάκια και οστρακόδερμα, είναι εξαιρετικά πλούσια σε ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, ιώδιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, αλλά και σελήνιο, όλα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και του μεταβολισμού ειδικότερα. Εξαιρετικά καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης κατά την σαρακοστή αποτελούν και τα όσπρια, ειδικά αν συνδυαστούν με ρύζι.
 
Το ελαιόλαδο, τόσο στις σαλάτες, όσο και ως βάση των λαδερών φαγητών αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί ξανά. Μας προσφέρει τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά του καθώς και βιταμίνη Ε και συμμετέχει στην παρασκευή πλήθους φαγητών στη νηστεία όπως φασολάκια, αρακά, σπανακόρυζο, πρασόρυζο, γεμιστά, μελιτζάνες στο φούρνο με ελαιόλαδο, ντομάτα και κρεμμύδι, πατατοσαλάτα με φρέσκο ελαιόλαδο, αποτελούν μερικά μόνο νηστίσιμα πιάτα.
Σαλάτες με λαχανικά εποχής, σε συνδυασμό με φρούτα (π.χ. πράσινο μήλο, ρόδι, σταφίδες , αβοκάντο κλπ) ή ξηρούς καρπούς(καρύδια) και φυσικά ελαιόλαδο ή ελιές αποτελούν είτε συμπλήρωμα στο τραπέζι είτε αυτούσια γεύματα , προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά αλλά και συμβάλλοντας στο αίσθημα του κορεσμού.
Ο κορεσμός είναι μια κατάσταση, ένα αίσθημα που δυσκολότερα επιτυγχάνεται στη νηστεία, λόγω περιορισμού της πρόσληψης πρωτεΐνης και αύξησης των υδατανθράκων στα γεύματα, εξομαλύνεται όμως χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν τα λαχανικά και μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι.
Μιας άλλης μορφής σαλάτα είναι η ταραμοσαλάτα. Βασικό της συστατικό είναι ο ταραμάς, δηλαδή αυγά ψαριού. Ο ταραμάς αναμειγνύεται με ελαιόλαδο, ξερό ψωμί, κρεμμύδι και λεμόνι και ανακατεύεται καλά, μέχρι να γίνει κρέμα. Αποτελεί μία σημαντική πηγή βιταμίνης Α που βοηθάει κυρίως στην υγεία των ματιών, βιταμίνης D σημαντική για την υγεία των οστών, καθώς επίσης και μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου.
 
Τα ενδιάμεσα γεύματα μέσα στην ημέρα έρχονται να καλυφθούν με μεγαλύτερη ευκολία από φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνες , ουσίες απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλη εναλλακτική σνακ για αυτή την περίοδο αποτελούν οι ξηροί καρποί συνεισφέροντας σε καλά λιπαρά αλλά και ασβέστιο που μας χρειάζεται ακόμη περισσότερο στη νηστεία, αφού λείπουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τον ίδιο ρόλο παίζει και το ταχίνι αλλά και ο χαλβάς αφού παρασκευάζεται από το ταχίνι, δηλαδή πολτοποιημένο σουσάμι, μία τροφή-σύμμαχο στη σωστή διατροφή. Περιέχει πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα «καλά λιπαρά» και βιταμίνη Ε. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες και ωφέλιμες για την υγεία του οργανισμού, αλλά και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο.

πηγή: ladylike.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου