Αναζήτηση

Music

Translate

VISIT MY NEW BLOG COCO IS PLANNING TO LEARN EVERYTHING ABOUT PLANNING AND PLANNERS!

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Tο πρώτο cheesecake φτιάχτηκε από τους αρχαίους Έλληνες; Είμαστε σοβαροί;



Ναι, είμαστε απολύτως σοβαροί. Το πρώτο cheesecake φτιάχτηκε περίπου το 2000 π.Χ. στο νησί της Σάμου. Βάση αρχαιολογικών ευρημάτων το γλυκό αυτό γινόταν για να κεράσει η νύφη τους φίλους του γαμπρού, αφού ήταν ένα από τα τότε έθιμα του γάμου. Επίσης σύμφωνα με αρχαιολόγους το cheesecake δινόταν στους αθλητές ως δυναμωτικό πριν του Ολυμπιακούς αγώνες του 776 π.Χ.

Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή θεωρείτε ότι έγινε το 230 μ.Χ. (Αν υπολογίσουμε οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν αυτό το γλυκό για 2000 χρόνια!!!) από τον Αθηναίο γαστρονόμο και συγγραφέα του έργου Δειπνοσοφισταί. Μάλιστα ο φυσικός ονόματι Αίγαμος έγραψε ολόκληρο βιβλίο που μιλούσε για την προετοιμασία του cheesecake! Η συνταγή του τότε ήταν πολύ απλή αφού το μόνο που χρειαζόταν για την ζύμη ήταν αλεύρι, σιτάρι, μέλι και τυρί.

Όταν πια η Ελλάδα κατακτήθηκε απο τους Ρωμαίους, εκείνοι πήραν την συνταγή και την ονόμασαν ''libuma'' προσθέτοντας αυγά και σερβίροντας το σε ειδικές περιστάσεις.

Μετά την εξάπλωση των Ρωμαικών κατακτήσεων η συνταγή εξαπλώθηκε και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ οι Ευρωπαίοι έβαλα την δική τους πινελιά και δικά τους προιόντα στην συνταγή. 

Η αθηναική συνταγή είναι:


Υλικά

4 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1/2 φλιτζ. μέλι ή ζάχαρη
1 λεμόνι, το χυμό και το ξύσμα
1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. ανθότυρο
1 φλιτζ. γιαούρτι
Για την κρούστα:
1 φλιτζ. ψίχουλα από τα παξιμάδια
1/4 φλιτζ. κοπανισμένα αμύγδαλα ή καρύδια
2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ασπράδια των αυγών μέχρι να σφίξουν (και μια πρέζα αλάτι). Σε ένα μπλέντερ, χτυπήστε τους κρόκους, το μέλι, το χυμό λεμονιού, φλούδα, το αλεύρι και το ανθότυρο για λίγα δευτερόλεπτα. Ανακατέψτε το μείγμα που θα προκύψει με τα ασπράδια αυγών, χρησιμοποιώντας σπάτουλα. Προσθεστε και το γιαούρτι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τα ψίχουλα παξιμαδιού και τους ξηρούς καρπούς μαζί. Λαδώστε το κάτω μέρος και τις πλευρές του ένα μεγάλο τηγανιού ή φόρμας για κέικ, περάστε με το μείγμα παξιμαδιού τις επιφάνεις του και ρίξτε το μείγμα τυριού. Ψήστε στους 180° C για 45 λεπτά.
Αφήστε το γλυκό να ξεκουραστεί για 6 ώρες.

η συνταγή και η ιδέα για το άρθρο είναι από το ladylike.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου