Αναζήτηση

Music

Translate

VISIT MY NEW BLOG COCO IS PLANNING TO LEARN EVERYTHING ABOUT PLANNING AND PLANNERS!

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Μια (πρώην) άνεργη σου γράφει πώς να περάσεις τις μέρες της ανεργίας σου!

Μια (πρώην) άνεργη σου  γράφει πώς να περάσεις τις μέρες της ανεργίας σου!

Κατ’ αρχήν, θα ξεκινήσω μια ευχή: οι μέρες της ανεργίας σου να είναι λίγες! Τόσες όσες χρειάζεσαι για να ξεκουραστείς- βάζω στοίχημα ότι δούλευες πολύ!-, να σκεφτείς τι θες και να το ψάξεις.
Από τη Δήμητρα Βγενοπούλου (dimitrav@joymedia.gr)
Η αλήθεια είναι ότι την επαύριο της απόλυσης, η ιδέα ότι δεν χρειάζεται να ξυπνήσεις νωρίς, να ντυθείς και να ταλαιπωρηθείς στο δρόμο είναι ανακουφιστική. Όπως ότι επιτέλους θα βρεις εκείνη την ώρα να βγεις για καφές με την κολλητή. Αυτά, όμως, τις πρώτες μέρες. Γιατί μετά αρχίζουν τα άγχη και ο χρόνος που μετράει ανάποδα μέχρι να μηδενίσει το κοντέρ του τραπεζικού σου λογαριασμού.
Αν εξαιρέσεις, λοιπόν, το χρόνο που αφιερώνεις στην αναζήτηση εργασίας καθημερινά, υπάρχει και εκείνος ο χρόνος που σου απομένει- και συχνά είναι πολύς- για να καλύψεις το «κενό» της ημέρας. Γιατί, ναι, η μέρα έχει πολλές ώρες, και δεν μπορείς να τις κοιμάσαι όλες…
Κάπως πρέπει να περάσουν, λοιπόν, αυτές οι ώρες κα οι μέρες, χωρίς να σε καταβάλει η αγωνία, χωρίς να είσαι συνέχεια σε γκρίνια, σε θλίψη, σε κακή διάθεση. Και κυρίως κάπως πρέπει να περάσουν χωρίς να πρέπει να ξοδέψεις πολλά λεφτά, ενιότε καθόλου.
Η προσωπική μου εμπειρία μου (τουλάχιστον δύο περιόδοι ανεργίας μέσα σε 2 χρόνια) με οδήγησε στις εξής εναλλακτικές:
-Μαγείρεμα: Δεν το λες εντελώς ανέξοδο χόμπι, αλλά σίγουρα δεν είναι από τα πιο ακριβά. Και επιπλέον κάτι πρέπει να φας! Δοκίμασε, λοιπόν, να πειραματιστείς στη μαγειρική σου τέχνη. Θα ανακαλύψεις πολλές συνταγές, κάποιες θα τις απορρίψεις γιατί τα υλικά ίσως σου στοιχήσουν περισσότερο απ’ όσο να φας έξω. Ωστόσο, οι περισσότερες δεν έχουν μεγάλο κόστος, και σίγουρα θα σ’ απασχολήσουν για κάποιες ώρες στην κουζίνα.
- Φτιάξε το σπίτι σου: Για την ακρίβεια, κάνε μια ανακατανομή στα έπιπλα, στα αντικείμενα, στους αποθηκευτικούς χώρους. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις τίποτα. Μπορεί απλά να διακοσμήσεις με διαφορετικό τρόπο το χώρο, να κατασκευεάσεις πράγματα με ευτελή υλικά, να βρεις επιτέλους με πιο τρόπο θα διακοσμήσεις ξεχασμένα στην αποθήκη αντικείμενα κ.ά.
-Κάνε γυμναστική: Τέλος τα λεφτά, τέλος και η συνδρομή στο γυμναστήριο. Αλλά όχι και το «τέλος του κόσμου» για τη φυσική σου κατάσταση (έστω και αν η έλλειψη καθημερινής κίνησης, σε βάζει σε κίνδυνο). Αν έχεις ποδήλατο, ήρθε η ώρα να το αξιοποιήσεις περισσότερο. Αν δεν έχεις, μπορεί να καθιερώσεις ένα καθημερινό περίπατο με τα πόδια ή ακόμα και άθληση σε ανοιχτούς χώρους της γειτονιάς σου. Για να το θέσουμε και αλλιώς, ακόμα και στο σπίτι μπορείς να κάνεις κάποιες ασκήσεις.
-Βιβλία, ταινίες, μουσική: Αν δεν διαβάσεις, αν δεν δεις και αν δεν ακούσεις τώρα όσα περισσότερα βιβλία, ταινίες και μουσική μπορείς, πότε θα το κάνεις;
- Σεμινάρια: Αν σου περισσεύουν κάποια χρήματα (είσαι π.χ. από τους τυχερούς που είχαν αποζημίωση), μην διστάσεις να δώσεις ένα σχετικά μικρό ποσό για να παρακολουθήσεις κάποιο επιμορφωτικό σεμινάριο, είτε σχετικό με τη δουλειά σου είτε κάτι άσχετο που όμως σ’ αρέσει (π.χ. φωοτογραφίας, κηπουρικής, συγγραφής). Η διαδικασία της επιμόρφωσης σε κάνει να νιώθεις ενεργός, κερδίζεις σε γνώση, και αισθάνεσαι ότι θα το βρεις (και θα το βρεις) μπροστά σου.
- Θυμήσου τα αγαπημένα σου χόμπι: Ζωγράφισε, παίξε μουσική, φτιάξε ένα παζλ, κάνε μπλέξιμο (κ.ά). Αν η δουλειά δεν σου επέτρεπε να αφοσιωθείς ή σε υποχρέωσε να αφήσεις στην άκρη αγαπημένα σου χόμπι, είναι η ώρα να τα ξαναβάλεις εμπρός!
- Κάνε επισκέψεις: Η κάρτα ανεργιας, κατ’ αρχήν, σου δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτείς πολλά μουσεία και εκθέσεις τέχνης με πολύ χαμηλό (έως καθόλου) εισιτήριο. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένες παραστάσεις θεάτρου. Εκμεταλλεύσου το! Αν πάλι ακόμα και αυτό σου φαίνεται έξοδο, μπορείς πάντα να επισκεφτείς τους φίλους σου! Αν μάλιστα είστε στην ίδια φάση, η μέρα μπορεί να ξεκινήσει από νωρίς με καφεδάκι στο σπίτι, μαγειρική, παιχνίδια, ταινίες.
- Ασχολήσου με τον εθελοντισμό: Εθελοντισμός, βεβαίως, σημαίνει δέσμευση και ευθύνη. Που επιπλέον σημαίνει ότι αν αναλάβεις μια αρμοδιότητα εθελοντικά σ’ αυτή τη περίοδο της ζωής σου, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσεις από την αρχή ότι ο χρόνος σου αργότερα θα εξαρτηθεί από τη δουλειά σου. Ωστόσο, τώρα έχεις χρόνο και μπορείς να προσφέρεις. Και είναι καλό να προσφέρεις…
- Φτιάξε το blog σου: Και γενικά αφιέρωσε χρόνο για να βελτιώσεις το προφίλ σου στα social media, αλλά και να ανακαλύψεις πως αυτά λειτουργούν καλύτερα. Καλό το chat, καλά και τα παιχνίδια, αλλά δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτα περισσότερο από χαλαρωτικό «χάσιμο χρόνου». Αντιθέτως, η λειτουργία των social media, τα group συζητήσεων (κυρίως στο LinkedIn) και η θεωρία που τα υποστηρίζει μπορεί να γίνει ένα πεδίο καινούργιων γνώσεων και ένα «σεκτούκι» ενδιαφέροντων πραγμάτων (σκέψου πρακτικά: τι μπορείς να ανακαλύψεις και να αξιοποιήσεις στο μέλλον για τη δουλειά σου;)
Αυτά, λοιπόν, έκανα εγώ όταν ήμουν άνεργη, πάντα όμως με μια προϋπόθεση: ότι δεν περνούσε μέρα χωρίς να φροντίσω να τσεκάρω αγγελίες και να στείλω βιογραφικά.
Όσο για τα υπόλοιπα που σας περίγραψα, τα δοκίμασα (σχεδόν) όλα. Και κάπως έτσι πέρασαν οι μέρες μου χωρίς να με πιάσει κατάθλιψη… έστω και αν τις περισσότερες μέρες ήμουν κλεισμένη στο σπίτι και κάποιες απ’ αυτές υπήρχαν μόνο δέκα ευρώ στο πορτοφόλι μου!
Θυμίστε μου να σας γράψω μια φορά για την υπέροχη κολοκυθόσουπα που έμαθα να φτιάχνω εκείνες τις ημέρες, με κόστος για τα υλικά μόλις 5 ευρώ!
πηγή: joytv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου